Sunday, October 19, 2008

Αυτισμός και η επίδραση της γλουτένης κι καζείνης

Βρίσκομαι εδώ ως μητέρα του παιδιού 6,5 ετών με αυτισμό. Γεια σου Πέρλα, δεν έχουμε γνωριστεί ακόμη αλλά είμαι σίγουρη ότι θαγίνει κι αυτό στο μέλλον. Τον τελευταίο χρόνο παιδευόμαστε με τη δίαιτα χωρίς γλουτένη κικαζείνη και διάφορα συμπληρώματα -θα ήθελε να δω αν υπάρχουν κι άλλοιπου τα έχουν δοκιμάσει. Ποιά η γνώμη σου Πέρλα; Έχεις άποψη γιάυτό;

Γειά σου Πέρλα, είμαι πατέρας κόρης πεντέμιση ετών πού πρόσφατα διαγνώστηκε ως αυτιστική-Ασπεργκερ αλλά εδώ και τρία χρόνια ψάχνω να βρω την αιτία των προβλημάτων της (χρειάστηκα 3χρόνια γιά να συναντήσω το ιδρυμα που μου έδωσε σαφή διάγνωση, όλοι οι άλλοι τόσα χρόνια ήταν όλο ασάφειες και μισόλογα). Αυτά τα 3 χρόνια λοιπόν έχω δοκιμάσει αν όχι τα πάντα τουλάχιστον πάρα πολλά.

Αυτή η δίαιτα γλουτένης δίνεται κυρίως γιά να αντιμετωπιστούν προβλήματα αλλεργιών-(αλλεργικής ωτίτιδας π.χ. που μειώνει τηνακουστική δυνατότητα του παιδιού). Το μειονέκτημά της είναι ότι τα πιθανά αποτελέσματα της έρχονται μετά από πολύ καιρό. Στην δικιά μας περίπτωση η αλλεργία υποχώρησε αλλά δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε το παιδί μακρυά από το ψωμί ή τις τυρόπιτες, οπότε μετά από έναν δυό μήνες σταδιακά την εγκαταλείψαμε, δίχως να επανέλθει η αλλεργία .

Αυτό ήταν κάτι που μας το είχαν προειδοποιήσει, ότι αφού φύγει η αρχική αιτία της αλλεργίας θα μπορεί ο οργανισμός να ανταπεξέλθει σε μικρές ποσότητες της ουσίας που πριν τον εξανάγκαζε σε αλλεργική αντίδραση, δίχως να έχει ξανα τα συμπτώματα.

Περίπου δηλαδή ιάστηκε (;) Ομως μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι μιά άλλη δίαιτα φέρνει άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά στην υπερκινητικότητα κυρίως και την διάσπασπαση της προσοχής δευτερευόντως: Αποχή από ζάχαρη-σοκολάτα-παγωτά, τροφές με συντηρητικά, χημικά χρώματα, όλες τις τροφές που περιέχουν Ε-2.., επεξεργασμένες κ.λ.π.(γαριδάκια-πατατάκια ,κονσέρβες,προμαγειρεμένα κ.α.)Οφέλιμες τροφές όσες περιέχουν Ω 3,6,9 λιπαρά, κοκκινόσαρκα παχιάψάρια , σολωμός, σαρδέλλα.

Αφθονα φρούτα (ο εγκέφαλος έχει ανάγκη την γλυκόζη είναι το καύσιμο του) και λαχανικά πάντα βιολογικά. Εμείς δίνουμε και συμπλήρωμα Ω 3,6,9. Τα αποτελέσματα της δίαιτας είναι βέβαια μακροχρόνια, όμως μπορώ να σεδιαβεβαιώσω ότι όσον αφορά την καθολική αποχη από την ζάχαρη και τις τροφές που την περιέχουν, επειδή είναι πολύ δύσκολο να πείσεις ένα παιδί να μην φάει παγωτό π.χ., όσες φορές υπέκειψα στις παρακλείσεις της και την άφησα, τα αποτελέσματα στην συμπεριφορά της ήταν ΑΜΕΣΑ.

Υπερδραστηριότητα , ανικανότητα συγκέντρωσης, σαν να είχε πάρει μιά ενεργειακή βόμβα, μιά ντόπα και επακολουθούσε έκρηξη.. Προσπάθησα να την πείσω ότι ο "γιατρός" απαγόρεψε την ζάχαρη, τα γλυκά, την σοκολάτα, τα παγωτά.. Κάποιες φορές υποκείπτω στις πιέσειςτης, γιά να το μετανοιώσω αμέσως μετά.. Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως.

Απάντηση της Πέρλας σχετικά με αυτά τα σχόλια: (συγνωμη για τα ορθογραφικα, οπως πολλοι αυτιστικοι εχω και εγω δυσλεξια)

Μια διαιτα χωρίς γλουτένη και καζείνη μπορεί να βοηθήσει μερικά ατομα με αυτισμο και αλλα οχι.

Αυτο που θελω να καταλαβαιτε ειναι οτι ο αυτισμος εχει συνδεθει με ο,τι ειναι δυνατον διοτι δεν ξερουν τι ακριβως ειναι οποτε η καθε ερευνα που θα κανουν θα εχει καποια αποτελεσματα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ΟΛΟΙ με αυτισμο εχουν τα ιδια προβληματα διαιτας, αλλεργιων, κτλ.

Αν επερναν μια ομαδα παιδιων χωρις αυτισμο και τους εκαναν τα ιδια τεστ θα ειχαν τα ιδια αποτελεσματα, αλλα δεν το κανουν αυτο διοτι παιρνουν σαν σημειο εκκινησης οτι ο αυτσμος ειναι μια ΠΑΘΗΣΗ! Ετσι οτι αποτελεσμα και να βρουν απο τισ ερευνες που κανουν ΧΡΩΜΑΤΙΖΕΤΕ απο αυτη την προδιαθεση, οτι δηλαδη ο αυτισμος σχετιζεται με καποια διαιτα, με καποια εμβολια, με καποια γονιδια, με καποια μητρικη συμπεριφορα, με καποια περιβαλοντικα στοιχεια κτλ κτλ κτλ

Κατα την γνωμη μου ολα εχουν επιρροια στον αυτοσμο ΟΣΟ εχουν ΚΑΙ επιρροια στον μη-αυτισμο (νευροτυπισμο). Αυτο σημαινει οτι ΝΑΙ καποια παιδια με αυτισμο (οπως και παιδια με νευροτυπισμο) ισως να εχουν καποια αλλεργικη αντιδραση οταν φανε γλουτένη και καζείνη, και η αλλεργικη αντιδραση (οπως καθε αλλη ενοχληση σωματικη η πνευματικη/ψυχολογικη) εχει επιδραση στην αυτιστικη συμπεριφορα, διοτι αμα ενοχληθει το αυτιστικο ατομο θα αντιδρασει με αυτιστικη συμπεριφορα, οπως και οταν ενοχληθει το νευροτυπικο ατομο θα αντιδρασει με νευροτυπικη συμπεριφορα.

Τωρα το αν αυτο το παρουμε αυτο σαν 'επιδυνωση', οταν δηλαδη το αυτιστικο ατομο φαει γλουτένη και καζείνη, ή σαν γιατρεια του αυτισμου οταν του απαγορευτει να τα φαει αυτα το βρησκω λιγω παραλογο!

Αν ηταν ετσι τοτε ισως να 'θεραπευοταν' και η (πολλες φορες) ακρως παραλογη νευροτυπικη συμπεριφορα με την ελειψη γλουτένης και καζείνης απο την διαιτα των νευροτυπικων (μη-αυτιστικων).

Ο αυτισμος δεν ειναι παθηση, αρα δεν εχει και θεραπεια. Ειναι μια νοοτροποια, ενας τροπος ζωης, λογω της διαφορετικης λειτουργιας του εγκεφαλου. Φυσικα η λειτουργεια του εγκεφαλου ειναι βασισμενη σε χημικες ουσιεςκαι χημικες αντιδρασεις, και οτι τροφη τρωμε εχει και αυτη επιδραση πανω στις χημικες αντιδρασεις που γινονται μεσα στο σωμα οπως και μεσα στον εγκεφαλο και μπορουν ετσι να αμβλυνουν η να μοιωσουν καποια συμπεριφορα, μια και η συμπεριφορα βασιζετε στην συναισθηματικη κατασταση του οργανισμου.

Ετσι λοιπον και οι τροφες που περιεχουν γλουτένη και καζείνη, μπορουννα επιρρεασουν την συμπεριφορα, επιρεαζοντας τα συναισθηματα, λογω μιας κακης χημικης αντιδρασης (αλλεργιας).

Αυτο φυσικα μπορει να συμβει στο σωμα ενος αυτιστικου αλλα ΚΑΙ ενος νευροτυπικου.
Απλως η συμπεριφορα των αυτιστικων ειναι συνεχως κατω απο ενα μικροσκοποιο και οτι κανουμε εχει αρνητικη χροια, ετσι μια αλλαγη στην συμπεριφορα μας εχει και αρνητικα παρατραγουδα!

Αμα ο αυτισμος ειχε την ιδια μεταχειρηση με τον νευροτυπισμο και ενα αυτιστικο παιδι με καποια αλλεργια σε καποια τροφη μεταχειριζοταν μετην ιδια νοοτροποια οπως και ενα νευροτυπικο παιδι, τοτε δεν θα επρεπε τα αυτιστικα παιδια να πρεπει να απαρνηθουν να φανε κατι που τους αρεσει ετσι ωστε να μην αλλαξει κατι στην συμπεριφορα τους και αρχισουν να συμπεριφερονται ΠΙΟ αυτιστικα!

Μπορειτε να καταλαβαιτε τι εννοοω; Αν ενα αυτιστικο παιδι δεν ακολουθει μια διαιτα, δεν θελω οι γονεις να εχουν παραπανω αγχος απο εναν γονεα με νευροτυπικο παιδι που δεν ακολουθει μια ορισμενη διαιτα μονο και μονο επειδη ο αυτισμος και η αυτιστικη συμπεριφορα εχει ακομη ΑΡΝΗΤΙΚΗ εικονα και θεωρηται σαν ΣΤΙΓΜΑ!!!

No comments: