Sunday, October 19, 2008

Εχθρος ή Φιλος; Πως το μαθαινουμε αυτο;

Δεν περιμένω τιποτα! Δωσε ή μην δωσεις. Παρε ή μην περνεις. Κανειμονο αμα μπορεις, μην δεχεσε ευκολα συμμαχιες, προσεχε μηνεμπιστευτεις, εισαι κοριτσι εισαι πιο αδυναμη απο οτι νομιζεις...

Ηχοι απο το παρελθον στα αυτια μας. Ηχοι απο μια εποχη που ζουσαμε σε ενα αλλo "μερος" σαν να ειμασταν σε εναν απομονωμενο πλανητη. Το σπιτι μας, ηταν απομονωση προστασια. Προστασια σαν την κοιλια, την μητρα.

Εισουν εσυ εκει μια μερα ξαφνικα. Ησουνα καπου σκοτεινα. Ηταν και ησυχα και μπορουσες και ακουγες κατι ηχους που δεν ηξερες οτι ηταν αυτο ηχος. Το ακουγες οχι με τα αφτια σου αλλα με το σωμα σου, μεσα απο το υγρο, το δερμα σου, τα κοκκαλα σου, ολ ασου τα μορια: μπουμ μπουμ, μποοουμ μποοουμ, μπουμ μπουμ, μποοουμμποοουμ... τοσο ρυθμικο σαν μια σταματητη μηχανη, σου μετραγε τον χρονο.

Και ο ηχος αυτος ηταν αυτο που παντα ηξερες, ειχες γεννηθει σε εναν κοσμο μαλακο, ζεστο, χωρις βαρυτητα, με κινηση, με παλυριες, με ηχους σαν ενα ακρογιαλι και μεσα απο ολα αυτα η ασταματητη μηχανηπου μετραγε τον χρονο.

Η μανα ζωντανη σε ετρεφε, σε μαγαλωνε ωστεμια μερα να ... γεννηθεις!

Αλλα αυτο εσυ δεν το ηξερες. Ηξερες εναν κοσμο που ειχε κυματα και μποοουμ μποοουμ... αυτα ηξερες. Και ξαφνικα μια μερα κατι αλλαζει. Ξαφνικα ανακατωσουρα, αλλαγες ξαφνικες, σφιξημο, σκληρο οχι μαλακο.

Της μαμας της ειπανε οτι ηταν απλα μια αντιδραση του σωματος. Οτι ηταν ισως ορμονικα, ισως γεννετικα προβληματα εγκυμοσυνης μια και τα ειχε και η γιαγια σου, και της εδωσαν ενα χαπι και την εστειλα σπιτι.

Εσυ ομως απο μεσα ειχες κατατρομαξει, ηταν σαν ξαφνικα κατι να ειχε παει να σκοτωσει. Σκοτωμα, δεν ειναι τιποτα αλλο απο τη ξαφνικη αλλαγη της ρουτινας που λεγετε ζωη. Καθε αλλαγη βαζει ενα συναγερμο.

Συν + αγερμο,
αγερμο = ξυπνημα,
συν + ξυπνημα = ξυπναμε ολοι μαζι.

Ο συναγερμος, σου εκανε το μυαλο σου να γνωρισει τι ειναι φοβος, τιειναι αγχος.

Αγχος = αγχονωμαι,
ειμαι αγχομενος = ειμαι κρεμμασμενοςστην αγχωνη και προκειται να πεθανω κρεμμασμενος
Αγχος ειναι οφοβος του θανατου.

Λοιπον, πως τρομαξα εκει μεσα που ειμουνα; Το εμαθα απο την μαμα. Το αιμα της μου το ειπε οταν εφερε τις ορμονες της και μαζι με αυτες και την αυξημενη της ανδρεναλινη και τεστοστερονη, την ορμονη του φοβου της. Κατι ειναι που εκανε την μαμα να τρομαξει, να φοβηθει πρωτη. Ανεβηκε η δικη της αδρεναλινη και ειπε στο σωμα της συναγερμος, αλλα το ειπε και στο παιδι της.

Ο συναγερμος χτυπα και στους δυο. Εσυ εκει μεσα στα σκοτεινα, δεν εχεις ακουσει και δεν εχεις δει τι τον προκαλεσε, αυτα που βλεπεις ειναι τα ονειρα σου, οι σκεψεις οι δικες, οι πρωτες συνδεσεις των νευρονων του εγκεφαλου σου.

Νοιωθεις ομως τον φοβο στο σωμα σου.

Με το που θα ερθει η αδρεναλινη και η τεστοστερονη, μπαινει και το δικο σου σωμα σε συναγερμο και αλλαζει,αντιδρα οπως ποτε πριν δεν ειχες νοιωσει και αυτο σε τρομαζει. Ο τρομος στο εμβρυο ερχεται απο τα μεσα, απο το ιδιο το μυαλο του που και αυτο αντιδραστην ορμονη.

Ετσι μαθαινει το σωμα μας να παραγει αυτη την ιδια ορμονη, που θα μας προστατευει απο τον κινδυνο διοτι τωρα που ξερουμε τι συναγερμος και τι ειναι φοβος, μπορουμε να μαθουμε και να τον αντιμετωπιζουμε.

Η ευθυνη σας σαν ενηλικας σου ειναι μαθεις να χαλαρωνεις ωστε να ελευθερωθει πρωτα το δικο σου μυαλο το αγχος, τον φοβο μας που ειναι το ενστινκτο της επιβιωσης, μετα οταν εχετε χαλαρωσει, ηρεμησει, σε κατασταση μη-αγχους το μυαλο μαθαινει πιο καλα να κατανοει την γλωσσα των παιδιων σας, και μετα μπορειται να μαθετε να μιλατε μαζι τους, ωστε να τα γνωρισετε και απο μεσα. Διοτι και αυτα θελουν να γνωρισουν με ποιους μενουν μεσα στο ιδιο αυτο σπιτι.

Το σπιτι ειναι δικο τους οσο και δικο σας.

Το ξεχνατε αυτο.

Εσεις ηρθατε σε αυτο το σπιτι, αυτα γεννηθηκαν εδω. Ειναι δικο τους απο πολυ πιο πριν απο εσας συνφωνα με την δικη τους λογικη. Η αυτιστικη τους λογικη σπαει κοκκαλα, τα κοιτα απο ολες τις μεριες. Ακουει τι του λετε και τα ταξινομει. Απο ιστοριες που τους εχετε πει εχουν κατανοησει οτι απο ολους εσας εκει μεσα, μονο τα ιδια εχουν γεννηθει εδω, οι αλλοι ηρθατε μετα.

Στο δικο τους χρονοδιαστημα ο χρονος παει προς τα πισω, αναποδα. Μετα το 12 ειναι το 11. Μετα το 10 ειναι το 9. Γιατι οχι; Οταν λετε 345 διαβαζετε πρωτες τις εκατονταδες, μετα τις δεκαδες και μετα τελευταιες τις μοναδες.

Αλλα η σωστη σειρα ειναι αλλοιως. Πρωτα ηταν το ενα, που διπλασιαστικε ωστε να γινει δυο και γεννησαν αλλο ενα που τα εκανε τρεια, και αυτο παντρευτιηκε και εγινε το 4 και εκαναν αλλο ενα και εγιναν 5 και ουτω καθ' εξεις...

Αλλα εμεις τους διαβαζουμε τους αριθμους αναποδα 345. Ενω ειναι 543 σωστα: οι μοναδες ειναι οι πρωτες.Το ενστινκτο μας ξερει κατι που οσο μεγαλωνουμε ξεχναμε. Γεννιωμαστε μωροι, μωρα ανιδεα, και μεσα απο την ζωη μας μαζευουμε γνωση, σαν ωριμα φρουτα τα μαζευουμε σε ενα καλαθι.

Πολυ χαζο αυτο, διοτι αμα σκονταψουμε πανε τα φρουτα. Δυο καλαθια ειναι πιο σοφο. Αμα χασεις το ενα εχεις το αλλο. Καθημερινα στην ζωη μας βρησκομαστε μπροστα σε μια εκλογη. Να το κανω ή μα μην το κανω. Αυτο ειναι ολο.

Οποιες μορφες και να περνει, οπως και εμφανιζεται η εκλογη ειναι παντα ΜΙΑ και η ΑΥΤΗ: να το κανω ή να μην το κανω. Σε ολα. 'Ο,τι και να ειναι το δειλλημα αυτες ειναι ΠΑΝΤΑ οι δυο εκλογες.

Πρεπει ομως να κανεις το εξεις. Ενα να μαθεις γιατι να υπαρχουν δυο εκλογες και οχι μια; Ευκολο αυτο. Για να εχεις ελευθερια να μπορεις να διαλεξεις. Ποιος ειπε οτι ΠΡΕΠΕΙ να ειναι οι εκλογες δυο. Ειπες οτι πρεπει να διαλεξουμε αναμεσα σε δυο.

Εγω λεω οτι υπαρχει και μια τριτη εκλογη. Που δεν φαινεται με την πρωτη ματια.

Η τριτη εκλογη ειναι: και τα δυο.

- ή το ένα
- ή το αλλο
- ή και τα δυο

Τρεις οι εκλογες εχουμε, οχι δυο. Το αυτιστικο μυαλο που ειναι τρισδιαστο στην σκεψη του ξερει οτι υπαρχει και η εκλογη της αφης που ειναι "και τα δυο"!!!

Λοιπον, δεν χρειαζεται να κανεις πολλα.Θελω να ηρεμησεις, να ζητησεις υποστηριξη, κατανοηση, αλληλεγγυη μεταξυ σας σαν γονεις, ωστε να μαθετε και στα παιδια σας πως να γινουν ποιο κοινωνικα. 'Ο,τι βλεπουν θα το μυμηθουν για να δουν που τους βγαζει: σε κατι καλο ή σε κατι κακο.

Δεν εχουν τις δικες σας γνωσεις. Η ζωη μεσα στο σπιτι τους μοιαζει με το γνωστο αστειο σχετικα με τους Βρεττανους και την Ινδια. Πανε οι Βρεταννοι στην Ινδια, και φωναζουν την ακαλυψα, ειναι δικη μου και την κανουν με το ετσι θελω μερος της αυτοκρατοριας τους καιτους ζητανε και να πληρωνουν φορο.

Σαν να μπαινω εγω στο σπιτι σου να λεω το ανακαλυψα και να γινομαι ο αφεντης. Ετσι νοιωθουν τα παιδια διοτι για αυτα εισαστε ξενοι. Τους το ειπατε οτι δεν εχετε γεννηθει εκει σε αυτο το σπιτι αλλα ηρθατε μετα. Αυτη ειναι η δικη τους λογικη.

Εισαστε εισβολεις στο δικο τους βασιλειο. Και γινατε με το ετσι θελω αφεντικα και αυτα οι ιθαγενεις του σπιτιου αυτου, δεν εχουν καμμια εξουσια επανω σας. Ειναι υπο ολικη κατοχη. Ετσι βλεπει το μυαλο του παιδιου τον γονεα εως οτου αρχισει να διαβαζει την συμπεριφορα του και να την αντιγραφει και να την μαθαινει ωστε να μαθει να επιζει οπως ο γονεας. Απο εσας χρειαζονται τα παιδια να μαθουν να επιζουν.

Χωρις την προστασια κανενως, αλλα με την βοηθεια των αλλων που ειναι σαν και το ιδιο αυτιστικοι. Διοτι εκεινοι θα σου δειξουν τον σεβασμο και την αγαπη που αξιζεις. Πρωτογνωρα αυτα τα αισθηματα οχι μονο για τα παιδια αλλα και για το παιδι μεσα σας. Το παιδι που εισαστε και εσεις οι ιδιοι.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΓΕΡΝΑΕΙ. ΔΙΟΤΙΑΠΛΑ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΓΝΗ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ.

Γιαυτο πιστευουμε εμεις οι αυτιστικοι ο,τι μας λενε και δεν κατανοουμε τα αστεια διοτι δεν εχουμε πονηρια, δεν εχουμε κακοηθεια, δεν θελουμε ουτε να προσβαλουμε ουτε να προσβληθουμε. Θελουμε ισοτητα, ιση μεταχειρηση.

Αυτα ειναι τα δικαιωματα που θελω για τους αυτιστικους στην Ελλαδα.

No comments: