Saturday, April 9, 2011

Απορίες και προβληματισμοί...


Γεια σας κυρία Πέρλα,

Είμαι μια νεαρή φοιτήτρια και πρόσφατα μου διαγνώστηκε οτι έχω το σύνδρομο
Αsperger.

Τα περισσότερα από τα ερωτηματικά μου απαντιούνται σιγά σιγά αλλά ακόμα έχω πολύ δρόμο μπροστά μου.

Απλά ένα που με απασχολεί είναι οτι ακούω ήχους που οι άλλοι δεν τους ακούν. Ο γιατρός που με παρακολουθεί μου είπε οτι είναι ένα σύμπτωμα. Εγώ ομώς αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω και βασανίζομαι γιατί είναι και ενοχλητικοί.

Επίσης άλλο ένα θέμα που με απασχολεί είναι αν θα μπορέσω να κάνω πρακτική
άσκηση της κοινωνικής εργασίας. Έχω ενα πρόβλημα με την επικοινωνία και η κοινωνική λειτουργός της σχολής με απέτρεψε. Εσας ποια είναι η γνώμη σας θεωρείτε οτι πρέπει να υπάρχει αυτός ο αποκλισμός; 'Οποιο και να είναι το πρόβλημα. Μπορώ να προσπαθήσω και να γίνω καλή αλλά την στάση της δεν την κατάλαβα.

Γενικά αντιμετοπίζω προβλήματα με το κοινωνικό μου περίγυρο και ίσως να
σύμβαίνει γιάτι θέλω να τραβήξω τον δικό μου δρόμο. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτοί είναι οι προβληματισμοί μου σε σχέση και με τον εαυτό μου και με την κοινωνία που ζω.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε.
---------------------------------

Γεια σου "νεαρή φοιτήτρια",

Θα σου απαντησω αναμεσα απο αυτα που μου γραφεις:

"Είμαι μια νεαρή φοιτήτρια και πρόσφατα μου διαγνώστηκε οτι έχω σύνδρομο Αsperger. Τα περισσότερα από τα ερωτηματικά μου απαντιούνται σιγά σιγά αλλά ακόμα έχω πολύ δρόμο μπροστά μου."

Δεν μου γραφεις ποσο χρονων εισαι και θα ηθελα να το ξερω. Η αληθεια ειναι οτι μια διαγνωση ειναι δικοπο μαχαιρι, και ενω απο την μια θα νοιωσεις ανακουφηση που επιτελους οπως λες πολλα απο τα ερωτιματικα σου βρησκουν απαντηση, απο την αλλη ομως ερχεται και η συνειδητοποιηση ότι ποτέ μα ποτέ δεν θα είσαι ουτε ποτε θα γινεις σαν τους αλλους και οτι για σενα ο δρομος ζωης θα ειναι ενα μονοπατι μεσα απο κατσαβραχα που θα πρεπει και να το σκαψεις μονη σου, να το περπατησεις μονη σου και να βλεπεις τους αλλους να πηγαινουν ανετα και γρηγορα σε ασφαλτοστρωμενο δρομο μολις 2 μετρα απο το δικο σου μονοπατι.

Ο λεγόμενος "αυτισμός" για εναν αυτιστικό/Ασπεργκερ ειναι τροπος ζωης αρκετα μοναχικος, με πολυ αγωνα και απογοητευσεις διότι θα ερχεσαι παντα σε συγκριση και συγκρουση με τα πρεπει της βαρια νευροτυπικης κοινωνιας που εχει πολλες εμμονες και στερεοτυπιες, αλλα και μια παραλογη λογικη που θα σε τρελλαινει.

"Απλά ένα που με απασχολεί είναι οτι ακούω ήχους που οι άλλοι δεν τους ακούν. Η γιατρός που με παρακολουθεί μου είπε οτι είναι ένα σύμπτωμα. Εγώ ομώς αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω και βασανίζομαι γιατί είναι και ενοχλητικοί."

Ακουμε οσο καλα ακουνε και τα σκυλια οχι επειδη εχουμε περισσοτερο οξυμενη ακοη ή εχουμε καλυτερα αυτια, οχι τιποτα απο τα δυο αυτα. Απλα ο δικος μας εγκεφαλος εχει την ικανοτητα να καταγραφει ΟΛΑ οσα ακουει ενω ο εγκεφαλος των μη-αυτιστικων (νευροτυπικων) δεν εχει αυτη την δυνατοτητα διοτι φιλτραρει οσα ακουει και αδιαφορει για τους ηχους που δεν υποβοηθουν ή υποστηριζουν την κοινωνικη αναγκη του ατομου. Ειναι δηλαδη σαν ο εγκεφαλος μας να καταγραφει τα παντα χωρις να τα φιλτραρει και γιαυτο πολλες φορες υπεργεμιζει και τοτε ειναι σαν να εχει "μπουκωσει" και τοτε κατεβαζει ρολα και δεν μπορει να αφωμοιωσει αλλες πληροφοριες.

Μπορω να σου πω οτι και εγω εχω μεγαλο θεμα με τους ηχους και εχω φροντισει ωστε να κανω τουλαχιστον την κρεββατοκαμαρα μου εκει δηλαδη που κοιμαμαι να ειναι οσο πιο ηχομονωμενη οσο γινεται. Αμα ειμαι σε αλλον χωρο, εχω παντα μαζι μου ωτοασπιδες που οσο αστειο και αν ακουγεται ειναι μια ευκολη και απλη λυση για την τρελλαθω!

"Επίσης άλλο ένα θέμα που με απασχολεί είναι αν θα μπορέσω να κάνω πρακτική άσκηση της κοινωνικής εργασίας. Έχω ενα πρόβλημα με την επικοινωνία και η κοινωνική λειτουργός της σχολής με απέτρεψε. Εσας ποια είναι η γνώμη σας θεωρείτε οτι πρέπει να υπάρχει αυτός ο αποκλισμός? 'οποιο και να είναι το πρόβλημα. Μπορώ να προσπαθήσω και να γίνω καλή αλλά την στάση της δεν την κατάλαβα."

Δυστυχως αυτη η σταση της ειναι ακρως ρατσιστικη και φυσικα βασιζεται σε τεμπελια και "ευκολια" κυριως δικη της διοτι θα μπορουσε να κατσει και να ψαξει μαζι σου τροπο ωστε να μπορεσεις να κανεις την πρακτικη σου εξασκηση χωρις να νοιωθεις μειωνεκτικα αλλα δυστυχως πολλοι νευροτυπικοι ανθρωποι αναζητανε την ευκολια αντι να κανουν ενα βημα πιο περα απο την βολη τους για να βοηθησουν καποιον αλλο συνανθρωπο τους.
Αλλωστε θα μπορουσες πολυ ευκολα να κανεις πρακτικη καπου που θα σε εφερνε σε απφη με αλλους αυτιστικους/Ασπεργκερ ετσι ωστε οποια δυσκολια στην επικοινωνια και αν εχεις να μην ειναι εμποδιο και το αστειο ειναι οτι ουσιαστικα δεν εχεις δυσκολια εσυ αλλα η δυσκολια δημιουρηται μεσα απο την προσπαθεια σου να επικοινωνησεις με αλλους που απλα σκεφτονται διαφορετικα απο εσενα, που εχουν αλλου ειδους αναγκες (λογω της διαφορετικης τους λειτουργιας του εγκεφαλου) και που ολη τους η επικοινωνια επικεντρωνεται στη κοινωνικη τους αναγκη και στην καλυψη της συναισθηματικης τους αναγκης!

Εγω πολλες φορες εχω απιβδησει απο αυτη τους την κακη επικοινωνιακη ικανοτητα και τους εχω πει απο μεσα μου "βλακες" ακριβως διοτι θεωρουν οτι ολοι ειναι ιδιοι με αυτους ή το ιδιο τεμπελιδες που ψαχνουν την ευκολη λυση.
Ενω εμεις οι αυτιστικοι εχουμε μια διπλη εμπειρια, της δικης μας πραγματικοτητα αλλα αναγκαστικα και της δικης τους, εκεινοι εχουν επαναπαυτει στην δικη τους και μονο πραγματικοτητας πιστευοντας οτι αυτη ειναι και μοναδικη που υπαρχει και οτι ολοι οι ανθρωποι βιωνουν αυτη την μια τους πραγματικοτητα!

"Γενικά αντιμετοπίζω προβλήματα με το κοινωνικό μου περίγυρο και ίσως να σύμβαίνει γιάτι θέλω να τραβήξω τον δικό μου δρόμο.Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό."

Αυτο συμβαινει οπως σου εξηγησα διοτι εσυ βλεπεις και τις δυο πλευρες του νομισματως της ζωης και της πραγματικοτητας ενω οι αλλοι γυρο σου βλεπουν μονο την μια πλευρα, την δικη τους.
Ουσιαστικα εκεινοι ειναι οι αυτιστικοι, οι εγωπαθεις και εγωκεντρικοι και οταν εμεις φερομαστε σαν και αυτους με την ιδια εγωπαθεια και εγωισμο για τους δειξουμε με την συμπεριφορα μας τι γευση εχει ο αυτισμος τους, μας βγαζουν εμας σκαρτους αντι να κοιταξουν την δικη τους καμπουρα!!!

Ναι, γιαυτο σου ειπα οτι το μονοπατι της ζωης μας ειναι μοναχικο και δυσκολο διοτι σε καθε βημα ερχομαστε αντιμετωποι κυριως με την βλακεια και τον εγωισμο και τον ακρως αυτισμο των αλλων γυρο μας οποτε το μονο που μας απομενει ειναι να τραβαμε μονοι μας τον δρομο μας...

"Αυτοί είναι οι προβληματισμοί μου σε σχέση και με τον εαυτό μου και με την κοινωνία που ζω. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε."

Ξερω οτι μενεις μακρια αλλα αμα τα καταφερεις ελα σε καποια απο τις συνανατησεις που κανουμε για νεους και ενηλικες (απο 18 και ανω μεχρι 40+), ωστε να βρεθεις και εσυ εστω και μια φορα αναμεσα σε αλλους που σκεφτονται οπως και εσυ, επικοινωνουν οπως και εσυ και δεν εχουν θεμα κοινωνικοποιησης διοτι οταν αυτα τα δυο (σκεψη και επικοινωνια) συμβαδιζουν, οι κοινωνηκοποιηση γινεται πιο ευκολη.

Αυτα απο εμενα και ελπιζω να σε βοηθησουν αυτα που σου γραφω.
Περλα

-------------------------------------------------------

Γεια σας Πέρλα Μεσσίνα,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για το μηνυμά σας ήταν πολύ κατατοπιστικό.

Είμαι 19 χρονών. Η αλήθεια είναι οτι αυτά που λέτε είναι πολύ σώστα πράγματα και είναι και όπως έχουν τα πράγματα.Όταν έγινε η διάγνωση μου κόπηκαν τα πόδια. Δεν ήξερα τι να κάνω. Είχα πάθει σοκ γιάτι είχα περάσει πανελλήνιες κανονικά και τώρα αντιμετοπίζω δυσκολίες και μαθησιακές και στην κοινωνική αλληλεπίδραση αλλά όπως είπατε δεν φταίω μονό εγώ για το δεύτερο. Είναι λίγο άδικο να δυσκολεύομαι τόσο πολύ σε όλα τα επίπεδα ενώ άλλοι να ευκολύνονται! Αλλά έτσι κι αλιώς συνήθησα κι έχω πολύ δρόμο μπροστά μου.

Για τους ήχους δεν μπορώ να πω κουβέντα. Μέχρι και φάρμακα παίρνω. Πιστεύω πως για τον αυτισμό δεν πρέπει να παίρνουμε φάρμακα, εκτός από άλλες περιπτώσεις. Το σπίτι που σπουδάζω είναι σε φοιτητική πολυκατοικία και γίνεται πολύ φασαρία όλες τις ώρες. Έτσι κι εγώ είμαι με ωτοασπίδες ή ακούω μουσική. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ.Οι υπόλοιποι με αποκαλούν τρελή.

Για την πρακτική άσκηση υπάρχει ένα πλαίσιο του χρόνου που μπορώ να πάω. Είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο αρνητική η στάση της. Δεν πειράζει θα της το προτείνω εγώ. Νιώθω οτι με τα ατομα με ειδικές ανάγκες μπορώ να επικοινωνίσω καλύτερα. Έχω κι όλας ξαδέρφια. Δεν ξέρω αυτά τα άτομα τα καταλάβαινα πάντα καλύτερα. Την κοινωνία μας δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω. Αυτά είχα να πω. Θα προσπαθήσω να έρθω. Για να έρθω θα πρέπει να γραφτώ στο σύλλογο; Θα προσπαθήσω και αυτό να το κάνω. Δεν με πειράζει να αναρτήσετε αυτή την συζήτηση!

---------------------------------------------

Αχ καλο μου κοριτσι μενεις σε φοιτιτικη πολυκατοικια και δεν εχεις ακομη τρελλαθει;;; Αχ καλη μου ζεις σε ηχιτικη κολαση... δεν ειναι μονο η ευαισθησια σου αλλα ζεις και σε ενα ΑΚΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΗΧΙΤΙΚΑ!

Θεε και κυριε και καταφερνεις και μπορεις και διαβαζεις; Δεν εχεις την δυνατοτητα να ζησεις καπου αλλου εστω και σε ενα δωματιο που θα νοικιασεις σε καποια ισως μικρη οικογενεια ή με καποια αλλα ατομα ισως πιο ησυχα και οργανωμενα...

καλα εγω κοντεβα να τρελλαθω που απλα κουνουσε ο αερας την τεντα του γειτονα απο τον πανω οροφο που κουδουνουσαν τα σιδερα το βραδυ και δεν κοιμηθηκα 2 νυχτες και οταν γυρισε σαν τρελη τον εβαλα να την δεσει ωστε να μη κουδουναει .... και εσυ ζεις με συνεχη ασταματητη θορυβο; Δωσε μου και ενα τηλεφωνο σου, θελω πολυ να σου μιλησω!

Περλα

9 comments:

ioulia said...

Καλησπέρα, ήθελα να πω ότι μου κάνει λίγο εντύπωση η διάγνωση να έρχεται τόσο αργά και ενώ δεν φαίνεται από το γράμμα να είχες ποτέ προβλήματα στο παρελθόν, π.χ. μοιάζει σαν να άρχισε να ακούς του ήχους τώρα? όπως επίσης, τι ήχους ακούς?
Από την άλλη το ότι πέρασες στο πανεπιστήμιο και γενικά ότι παρόλες τις δυσκολίες ζεις και σε φοιτητική εστία είναι καλό και ευτυχές κατ'εμέ γιατί θέλει πολλή προσπάθεια.
Ο λόγος που γράφω όμως εδώ είναι σε σχέση με την πρακτική. Δεν ξέρω τι σου είπε η υπεύθυνή σου και πώς σου το είπε. Και ίσως να έχει δίκιο ως προς να το καθυστερήσεις λίγο, μέχρι να μπορέσεις να δεχτείς τη διάγνωση και να ξέρεις εσύ ποιες είναι οι δυσκολίες σου και πως να τις αντιμετωπίσεις. Πιστεύω πολύ σε αυτό, δλδ στη σωστή προετοιμασία. Δεν πιστεύω επουδενί ότι δεν μπορείς να το κάνεις, απλά θα χρειαστείς αρκετή προσπάθεια και επίσης στήριξη, και από τους συναδέλφους,π.χ. στο να φεύγεις για λίγο γιατί έχει πολλή φασαρία κλπ. Πάντως, ίσως θα ήταν καλύτερα για αρχή να βρεις ένα πλαίσιο που θα είναι λίγο πιο απλό και πιο ήσυχο και λίγο πιο δεδομένο, όπως για άτομα ηλικιωμένα, και μετά να πας και στο πλαίσιο για τα άτομα με τις ειδικές ανάγκες. Το βασικό κατ'εμέ είναι να ξέρεις εσύ ποιες είναι οι ανάγκες και τα όριά σου πριν πας για πρακτική. Έπίσης στο λέω γιατί έχω γνωρίσει μια κοπέλα στο ηνωμένο βασίλειο που δούλευε με παιδιά, και οι δυσκολίες ήταν αρκετές, αλλά εκεί ευτυχώς είχε την απαραίτητη βοήθεια που στην ελλάδα δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις.
Μην βιαστείς να κατηγορήσεις την υπεύθυνη, προσπάθησε να δεις γιατί σου είπε αυτά που σου είπε, και μετά σκέψου τα, σκέψου τι θες και τι μπορείς και ξαναπήγαινε μέχρι να βρείτε το καλύτερο για σένα. Αν υπάρχει μια περίπτωση να είναι λόγω τεμπελιάς της, τότε με την επιμονή σου θα την φέρεις σε σημείο να μην μπορεί να είναι τεμπέλα σε αυτό. Προσπάθησε και απαίτησε με τρόπο την βοήθεια που χρειάζεσαι και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις. Καλή συνέχεια στις σπουδές σου.

Ι.

Anonymous said...

ΑΠΟ ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΤΟΥΡΗ April 9 at 9:08pm

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΖΟΥΓΚΛΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ...ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΑΤΟΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ.... ΚΑΙ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΡΑΒΑΩ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΠΡΩΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Anonymous said...

Καλημέρα, θα ήθελα να μάθω πως μπορώ και που να κάνω κάποια εξέταση για να διαπιστώσω εάν έχω το σύνδρομο Asperger.
Είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης.

Anonymous said...

Ράνια Μπέλου April 9 at 11:31pm Report
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΕΡΛΑ.ΕΙΜΑΙ Η ΡΑΝΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΑΡΩ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΠΩΣ ΕΙΣΠΡΑΤΩ ΕΝΑ ΕΝΤΟΝΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΟΡΓΗ Η ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΙΣΩΣ? ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ, ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ, ΟΠΩΣ ΝΕΥΡΟΤΥΠΙΚΟΙ? ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΟΡΟΣ, ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΜΑΙ ΤΕΤΟΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΑ Η ΤΟ ΑΛΛΟ? ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ, ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Perla said...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΑΝΙΑ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΑΝΤΩΝΗ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΑΡΩ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ΝΕΥΡΟΤΥΠΙΚΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΧΡΩΜΑΤΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ή/ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΗΣ) ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ! ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΟΤΥΠΙΚΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΕΝΔΙΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (FACTS) ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΙΤΙΕΣ. ΟΠΩΣ Η ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΒΑΛΑΜΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΕΝΩ ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΕΣΥ ΩΣ ΝΕΥΡΟΤΥΠΙΚΗ ΕΞΕΦΡΑΣΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΒΑΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΟΥ ΣΥΣΤΗΘΕΙΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN, ΑΝΤΙ ΑΠΛΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ Ή ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΡΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΑΜΠΕΛΑ ΔΙΠΛΑ Ή ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ! ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΥΡΟΤΥΠΙΚΟΙ ΝΟΙΩΘΕΤΕ ΤΟΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΖΕΤΕ ΟΛΑ ΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ Ή ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΠΟΤΕ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΗΔΗ ΕΜΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΟΤΥΠΙΚΟΥ ΣΑΣ ΜΥΑΛΟΥ. ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΟΤΥΠΙΚΟΥ ΜΥΑΛΟΥ (ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ) ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΒΑΡΕΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΥΡΟΤΥΠΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΙΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΑ 'Η ΤΟ ΑΛΛΟ. ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΤΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ. ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Perla said...

Αγαπητε φιλε/φιλη εγραψες:
"Καλημέρα, θα ήθελα να μάθω πως μπορώ και που να κάνω κάποια εξέταση για να διαπιστώσω εάν έχω το σύνδρομο Asperger. Είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης."
Επικοινωνησε μαζι μας στο εμαιλ info@aspergerhellas.org για να σου δωσω την πληροφορια που ζητας.

Anonymous said...

Frosso Hatzina April 10 at 11:54am
Υπέροχο Πέρλα. Σ' ευχαριστούμε.

Anonymous said...

Με λένε Βασω.Ειμαι θεία ενός εξάχρονου παιδιού με αυτισμό βαριάς μορφής.
Εχω ειλικρινά κουραστεί με όσα γίνονται γύρω μου σχετικά με τον Αυτισμό..Εχω κουραστέι από θεωρίες:Περιορισμένος χώρος για το παιδί,τραπέζι εργασίας κλεισμένο γύρω γύρω για να μην τον ενοχλώ,,να κάνω αυτό ή να κάνω εκείνο για να τον καταφέρω να επικοινωνήσει.
Ο μικρός μας έχει το δικό του κόσμο.και επικοινωνεί με το δικό του τροποκαι όσα λένε δυσκολα εφαρμόζονται
Εχω φτάσει στο σημείο να μιμούμαι τις δικές του φωνητικές εξάρσεις ,να παίζω μαζί του όταν αυτός το επιλέξει,να τον αγκαλίαζω όταν αυτός θέλει,να σέβομαι την επιλογή του.
Παρατηρώ το κάθε τι που κάνει όχι για να δω αν κάνει πράγματα που εντάσονται στο δικό μου κόσμο αλλά να δω τι εκφράζει.
Ναι η αλήθεια είναι οτι τον εκπαιδεύω.Τρώει με τα χέρια.Δοκιμάζει τα πάντα με τη γεύση.Από ενα φαγητό μέχρι ένα παιχνίδι.Φοβάμαι μη δοκιμάσει απορυπαντικά ή κάτι άλλο που θα του προκαλέσει πόνο ,ή θα τον δηλητηριάσει.Τώρα μαθαίνει να χρησιμοποιεί κουταλάκι για να φάει ζαχαρη ή αλάτι που του αρέσουν και πηρούνι για το φαγητό.Μου γελάει και νιώθω ότι με βάζει στον κόσμο του.Με κάνει δεκτή σε κάτι που αφορά αυτόν και θυμώνει όταν δεν τον καταλαβάινω.Αλλά μπαινω στον κόσμο του,όχι με το τι θα πει κάθε βιβλίο ή θεωρία που φτιαχτηκε από ανθρώπους νευροτυπικους όπως λεει η Perla αλλά με τον τρόπο που με διδασκει εκείνος.Του μαθαίνω και μου μαθάινει.Μαχομαι για να ζήσει όπως μπορέι καλύτερα σε έναν κόσμο που δεν τον ενδιαφέρει αλλά πρέπει να του μάθω τα στοιχειώδη για να επιβιώσει όταν εμείς σαν γηραιότεροι θα φύγουμε και έχω φτάσει στο σημείο να λέω πολλές φορές ότι αυτιστικός είναι ο δικός μας κόσμος ,η δική μας κοινωνία που δεν βλέπει τίποτε άλλο πέρα από τις δικές της νόρμες και ομαδικες συνλειτουργίες.
Ποιος έιπε ότι αυτά τα παιδια δεν πονάνε,δεν χάιρονται ,ότι είναι ψυχρά?Κάνετε λαθος..Και φοβούνται και νιώθουν με το δικό τους τρόπο που εμείς δεν καταλαβάινουμε.Βλέπετε εμείς μπορούμε αυτά που βιώνουμε να το μεταφράσουμε σε συναισθήματα ενώ αυτά τα παιδια δεν ξέρουν ποιο είναι τι γιατί απλά δεν γνωρίζουν τη λειτουργία.Μόνο που για μας μπορεί να είναι αγχος που φαίνεται πχ όταν πάμε σε μια δουλειά για να δώσουμε συνεντευξη ,ενώ για αυτά από τις αντιδράσεις τους μπορούμε να καταλάβουμε ότι "φοβούνται" πχ πως θα φάνε με το πηρούνι.
Δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορούμε να κρίνουμε αυτό που είναι άγνωστο και διαφορετικό από εμάς.
Ναι είναι διαφορετικοί και είμαστε διαφορετικοί από αυτούς χωρίς να σημαίνει ότι εμείς είμαστε καλύτεροι από εκείνους ή αυτοί καλύτεροι από μας .Ολοι ζουμε στον δικό μας κόσμο και προσαρμοζόμαστε θετικά η αρνητικά σε αυτόν.
Ποτέ δεν ακολουθησα όλους τους κανόνες που ήθελαν μια στερεότυπη συμπεριφορά ελεγχόμενη από κάποιον ή κάτι,θυμωνα και φωναζα όταν δεν έδιναν σημασία στο τι θέλω εγώ και προσπαθούσαν να μου επιβάλλουν το δικό τους τρόπο και γενικά αδιαφορούσα για έναν κόσμο που δεν με ενδιέφερε.Για αυτό τώρα μπορώ να καταλάβω ίσως λίγο περισσότερο τον ανηψιό μου,ισως και για αυτό με έχει πλησιάσει περισσότερο από τους άλλους .Γιατί λειτουργεί όπως εγώ και ισως το ξέρει.Μόνο που εγώ εκπαιδευτηκα να ζήσω σε ένα κόσμο και ο μικρός μας αντιστέκεται σθεναρά να το κάνει.
Να η διαφορά μας.Τιποτε άλλο λιγότερο ή περισσότερο,Μια νοητική λειτουργία που εμένα μου επέτρεψε να προσαρμοστώ στον κόσμο ενώ αυτόν η δική του λειτουργία, όχι δεν δέχεται τον κόσμο μας ,αλλά γιατί για αυτόν δεν υπάρχουν όλα τα δηθεν που εμείς έχουμε βάλει.

Ισως αυτά είναι για κάποιους βλακείες ,θεωρίες ή λόγια.Για μένα είναι η δική μου φιλοσοφία ,ό δικός μου τρόπος ζωής.Και μια που τον αυτισμό τον κρίνουμε με δεδομένα που έχει βάλει η μία πλευρά μέσα από αντιλήψεις περι νορμων τους δίνω το δικάιωμα να πουν ότι ξεφέυγω απο το συνηθισμένο.Ισως είμαι αυτιστική για αυτούς,και νευροτυπικό μυαλό για την Perla.Σημασία όμως έχει ότι λατρέυω τον μικρό μας και θα κάνω ότι μπορώ να μαι πάντα αποδεκτή στο δικό του κόσμο ευχόμενη να μπορέσω να τον πλησιάσω τόσο ώστε να επικοινωνήσω μαζί του με τον τρόπο που αυτός θα μου δείξει..




Καλό απόγευμα..

Hengeo said...

Καλησπέρα

Έχω και εγώ ήπιας μορφής Asperger, είχα έρθει και στην πρόσφατη συνάντηση του συλλόγου σας. Και η δική μου ακοή είναι αρκετά ευαίσθητη, πολλές φορές με ενοχλούν ήχοι που για τους περισσότερους είναι ok, αλλά δεν φτάνω στο σημείο να μην αντέχω καθόλου ή να παθαίνω κρίσεις πανικού. Επίσης έχω ευαισθησία και στην αφή, γαργαλιέμαι πολύ εύκολα.

Γενικότερα έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις, δεν είναι άσπρο-μαύρο το έχεις-δεν το έχεις και κάθε άτομο είναι ξεχωριστό, η σκέψη δεν μπορεί να μπει σε συγκεκριμένα καλούπια. Έχω γράψει διάφορες σκέψεις μου πάνω σε αυτό εδώ:

http://hengeo.pblogs.gr/2011/04/aytistikes-kai-mh-skepseis.html

Γιώργος Σ.